Meltblown Kumaş Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

İlk olarak 1945 yıllarında üretilen ve farklı farklı alanlarda kullanılabilen meltblown kumaş nedir? Üretimi nasıl yapılmaktadır ve hangi alanlarda kullanılır? Meltblown kumaşa dair birçok bilgiyi sizlerle paylaşacağız.

Meltblown Kumaş Nedir?

Tüm dünyayı kasıp kavuran corona virüsü sebebiyle insanların tüm araştırmaları bu salgını yenmek için oluyor. O sebeple son günlerde meltblown kumaş ve nonwonen kumaş hakkında çokça sorular gelmekte. Öncelikle kumaş isimleri genelde çeviri yapılarak ülkemize girmektedir ancak meltblown kumaş herhangi bir değişikliğe uğramadan kendi ismiyle adlandırılmaktadır. Çeviriye baktığımızda da eritilerek şişirilmiş gibi bir anlam çıkmaktadır.

Meltblown 1945 yıllarından itibaren üretilmeye başlanmış sentetik bir üründür. Üretiminde teknolojik birçok işlem uygulanmaktadır. Uygulanan işlemlerde kumaşa farklı farklı özellikler katmaktadır. Ürünün ham maddesi ise genel olarak polipropilendir. Meltblown kumaşa sahip bir ürün almak istediğinizde PP gibi bir ibare görebilirsiniz. Bu PP polipropilen elyafın kısaltmasıdır. (Polipropilen halı üretiminde de çok kullanılan bir sentetik üründür.)

Polipropilen haricinde poliüretan ve polibütilen kullanılarak da üretilen meltblown kumaşlar vardır. Kimyasallara ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması için polibütilen üretimli kumaşlar ilk tercih sebebidir.

Meltblown Kumaş Özellikleri Nelerdir?

  • Sentetik bir üründür.
  • Üretimde yapılan işlemlere göre dayanıklı ve dayanıksız modelleri vardır.
  • Genel olarak emici özelliklidir.
  • Filtreleme özelliği vardır.
  • Poliüretan ile üretilenlerin esnektir ve germelere dayanıklıdır.
  • Birçok alanda kullanıldığı için çok amaçlı bir üründür.
  • Çin ve Hindistan üretimde ilk sıralardadır.
  • Son yıllarda talep arttığı için fiyatları genel olarak yukarı yönlüdür.
  • Çeşitli renklerde üretilebilmektedir.

Meltblown kumaşlara benzer özellikleri olan mikrofiber kumaş hakkında daha önce bir yazı yazmıştık.

Meltblown Kumaş Nerelerde Kullanılır?

  1. Filtreleme için meltblown kumaşlar çokça tercih edilmektedir.
  2. Microfiber olarak adlandırılan birçok bezde meltblown kullanılmaktadır.
  3. Emici özelliği sayesinde bu özelliği kullanmak isteyen sektörlerde de tercih edilir.
  4. Eldiven, maske gibi medikal alanlarda da meltblown kumaş görülmektedir.
  5. Bina mantoloma alanında da yine meltblown kumaş kullanılmaktadır.

Spunbond Meltblown Farkı

Spunbond ve meltblown kumaş aynı amaçlar için kullanılan ve yakın fiyatlara satılan iki farklı kumaştır. Meltblown kumaş fiyatı spunbond’a göre daha yüksektir. Bunun için üretimde yapılan maliyet ve kumaşa talep önemli rol oynamaktadır. Spunbond kumaş içerisinde bulunan elyaflar ısı ile birbirine bağlanmaktadır. Meltblown ise ultra ince flamentlerin eğirilerek bağlanması ile üretilmektedir. Spunbond kumaşın tarihi meltblown’a göre daha eskidir. Tekstil sektöründe meydana gelen gelişmeler sonucu meltblown kumaş spunbond’a göre daha ileri ki senelerde üretilmeye başlanmıştır. Ancak iki kumaşında filtreleme ve emici özelliği bulunmaktadır. Kullanım alanlarına baktığınızda yine aynı sektörlerde kullanıldığını görebilirsiniz.

Son günlerde birçok ülkede eldiven ve maske konusunda tedarik sorunları yaşanmaktadır. Corona virüs sebebiyle bu tarz ürünlere talep arttığı için üretici firmalar bu talebe yetişememektedir. Bir yandan tedarik sorunu sürerken bir yandan da fiyatlarda aşırı yükselmelerin olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple meltblown kumaş elde etmek şuan için bir hayli zor olacaktır.

Ülkemizde nonwonen ve meltblown kumaş üreticilerinin sayısı çok azdır. Araştırma yaptığınızda meltblown kumaş üreten birkaç firma görebilirsiniz.