Mikrofiber Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Bezlerden mobilyaya, spor giysilerinden havlulara kadar bir çok yerde gördüğümüz süper lif olarak adlandırılan mikrofiber kumaş nedir? Kumaşım olumlu ve olumsuz özellikleri nelerdir?
Mikrofiber Kumaş Nedir?
“Mikrofiber”, bir iplikçikten daha ince (hatta insan saçı çapının beşte biri kadar) olan, son derece ince bir sentetik elyaftır. Bir mikrofiber, bir iplikçikten daha ince olmalıdır. Mikrofiber, oluşturulduğu elyaflara bağlı özelliklerde değişiklik gösterebilir. Doğal dokuma malzemelere kıyasla birçok avantajı olan inanılmaz bir kumaştır.
Mikrofiberin üretildiği en yaygın sentetik malzeme polyesterdir. Ancak naylon ve poliamid türleri de vardır. Bu kumaşlar çevre dostu görünmeyebilir, ancak polyester mikrofiberlerin üretim sürecinde kesinlikle hiçbir pestisit kullanılmadığını belirtmek gerekir.
Üreticiler, ürettikleri şeye bağlı olarak mikrofiberin spesifik özelliklerini kullanmak için çeşitli tip, boyut, uzunluk ve elyaf şekillerini değiştirir ve birleştirir. Örneğin, belirli tipte elyaflar kullanarak kumaş suyunu emici ya da ekstra yumuşak hale getirebilirler.
Mikrofiber kumaş ilk olarak 1970’lerde hafif ve şık mayolar üretmek için Japonlar tarafından icat edilmiştir. Mayolar suyu emdiği ve çok ağır olduğu için bu girişim başarısızlık ile sonuçlanmıştır. 1980’li yıllarda Arupalılar mikrofiberleri yeniden geliştirdi ve temizlik ürünü olarak başarılı bir şekilde pazarladı.
Mikrofiber Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Mikrofiber için en yaygın kullanım alanlarından biri temizlik ürünleridir. Özellikle mikrofiber bez ve paspaslar piyasada çok görülür. Bir mikrofiber bezin ağırlığı su ile birlikte yedi katına çıkabilmektedir. Bu çok önemli bir özelliktir. Bunun yanı sıra kirli yüzeylerden bakteri toplayabilmesi de kumaşın tercih edilmesinde ki en büyük sebeptir. Üretim işlemi sırasında, elyaflar ayrılır ve bu da onları kir alma ve yakalamada inanılmaz etkili hale getirir. Bunun yanı sıra, mikrofiberler çoğu yüzeyden bakteri ve virüsleri çekebilir ve yakalayabilir. Patojenler organik maddelerle beslenir, bu nedenle mikrofiber bezlerin sentetik kalitesi, kalan bakterileri etkili bir şekilde yakalayıp yok edebilecekleri anlamına gelir. Bu, mutfaklarda, hastanelerde ve kullanıldıkları her yerde mikrop ve hastalık yayılma riskini azaltır.
Su emme kalitesi ayrıca mikrofiber’i atletik giyim üretiminde popüler bir seçenek haline getirmektedir. Kumaşın doğası, kullanıcının vücudundan nemi çekmesi, terlemeye rağmen onları serin ve kuru tutması anlamına gelir.
Normal giysiler ve mobilya için kullanılan mikrofiberler diğer mikrofiber kumaşlara göre farklıdır. Yumuşak ve rahattır ancak emici özelliği bez için kullanılan mikrofiberler gibi değildir. Ceket ve etekler için daha sert mikrofiberler de üretilmektedir. Mikrofiber kumaşlar ile mobilya için deriye benzer kumaşlarda üretilebilmektedir. Süet taklidi ve deri taklidi kumaşlar mobilya döşeme alanında popüler bir seçimdir.
Mikrofiber Kumaş Özellikleri:
Tüm ürünler gibi, mikrofiber de avantajları ve dezavantajları vardır. Mikrofiberin esnekliği onu çok yönlü ve bu nedenle ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilen çok avantajlı bir ürün yapar.
- Dayanıklı bir kumaştır.
- Yumuşak yapıdadır.
- Hafiftir.
- Su geçirmez.
- Su emiciliği yüksektir.
- Kullanıma göre uzun ömürlü olabilmektedir.
- Maliyeti diğer polyester kumaşlara göre daha yüksektir.