İplik Nedir? Nasıl Yapılır ve Çeşitleri Nelerdir?
Sitemizde kumaşlarla ilgili araştırma yaparken, iplik kelimesinin çok fazla geçtiğini görebilirsiniz. Bükülmüş iplik, sentetik iplik, doğal iplik gibi kelime öbeklerini de sitemizde çokça görmüşsünüzdür. Peki iplik nedir? Nasıl elde edilir ve çeşitleri nelerdir?
İplik nedir?
Elyaflar çeşitli yollarla birbirine geçirilir ve bu sayede iplikler oluşur. Bu ip kimi zaman elyafın ismi alır kimi zamanda elyafın birbirine geçirilme yöntemi ile adlandırılır.
İplikler kullanım alanlarına göre iki farklı kategoride incelenebilir. Bunlardan birincisi nakış ve dikiş makinelerinde kullanılan iplikler, diğeri de örme ve tığ işi gibi el sanatlarında kullanılan ipliklerdir.
İplik Nasıl Yapılır?
İplik, çeşitli farklı liflerden yapılabilmektedir. Buna hem doğal hem de sentetik lifler dahildir. En yaygın kullanılan bitki lifi pamuktur. Daha sonra da bambu gelir. Sentetik olarak ise en çok kullanılan lif polyesterdir.
Polyester kumaş özelliklerini daha önce yazmıştık.
Bunların haricinde hayvanlardan elde edilen lifler vardır. Koyunlardan elde edilen yün, ankara keçisinden elde edilen moher ve ipek böceklerinden elde edilen lifler en çok bilinen liflerdir.
Moher kumaş özelliklerini daha önce yazmıştık.
İplikler bazen kullanım alanına ve kullanılan life göre değil, üretim biçimine göre de sınıflandırılabilmektedir. Bükülmüş iplik, filament iplik bu üretim şekillerinden bazılarıdır. Günümüzde gördüğümüz polyester, pamuk karışımı gibi iplikler bu özel üretim teknikleri ile karıştırılarak yapılmaktadır. Kumaş alırken mutlaka buklet kelimesini duymuşsunuzdur. Bükülmüş ipliklere buklet denmektedir.
İplikler hakkında genel olarak bilgi vermeye çalıştık. Eksik veya hatalı gördüğünüz bir bilgi var ise aşağıdan yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.