Moher Kumaş Nedir Hangi Hayvandan Elde Edilir?
İnsanlığın bildiği en eski tekstil elyaflarından biri olan moher kumaş nedir ve hangi hayvandan elde edilir? Üst düzey görülen ve özellikleri ile kendine hayran bırakan moher yünü ne demektir?
Moher Hangi Hayvandan Elde Edilir?
Moher kumaş yumuşak yünlerden elde edilmiş bir kumaştır. Bu yün ise tiftik keçisinin yünüdür. Tiftik keçisi ise ülkemizden dünyaya yayılmış bir hayvandır. Bu sebeple dünyada Ankara keçisi olarak da bilinmektedir.
Moher Kumaş Özellikleri Nelerdir?
- Parlaktır.
- Döşeme, ev tekstili ve giyim sektöründe kullanılır.
- Nem çekme özelliği yüksektir.
- Yazın serin tutan kışın sıcak tutan bir kumaştır.
- Tiftik keçisinden elde edildiği için vegan kumaş severler tarafından tercih edilmez.
- Esnektir.
- Dayanıklıdır.
- Yalıtkandır.
- Boyayı iyi tutar.
- Üst düzey olduğu için pahalıdır.
- Çok zor kırışır.
- Kire karşı dirençlidir.
Moher Kumaş Nedir?
1700’lü yıllarda tiftik keçisi sadece ülkemizde yetiştirilen bir hayvanmış. Yünü tüm dünyaya ihraç edilmiş. Bu sebeple ismine de Türk moheri denilmiş. Belirli bir zaman sonra yünün yanında keçide ihraç edilmeye başlanmış. Ardından her geçen yıl bizde üretimi düşerken bizden alıp götüren ülkelerde üretim artmış.
Tesettür giyimde tercih edilen marso kumaşın özelliklerini okumak için tıklayın.
Şuan malesef dünyaya moher yünü ihraç eden ülkeler sıralamasında ilk üçe zor giriyoruz. ABD ve Güney Afrika şuan en büyük iki üretici konumunda. Hatta moher kumaşı araştırırken yabancı kaynaklara da göz gezdirdim. Bazılarında Türkiye isminin dahi geçmemesi gerçekten üzücü. Artık Türk moheri değil sadece moher deniliyor.
Özellikle Amerika’da 1950 yıllarında moda oldu. Hollywood filmlerinde başrollere moher kumaşlar giydirildi. James Bond moher giyiyor gibi reklamlar yapıldı ve dünyada yeniden tanıtıldı. 1970’li yıllara gelirken de kumaşın fiyatı tavan yaptı.
[epcl_custom_ads id=”1″]
Moher Yünü Ne Demektir?
Moher yünü koyun yünü ile karıştırılan bir üründür ancak özellik bakımından çok farklıdır. Tiftik yalıtkan yün iletkendir. Bu sebeple yün kıyafetler giydiğinizde iletken cisimlere dokandığınızda minik çarpılma hissedersiniz ancak moherde böyle olmaz. Ayrıca yünden çok daha fazla sıcak tutar.
Geleneksel olarak rengi beyazdır. Yıllar geçtikçe üreme sebebiyle siyah, gri gibi renkleri de ortaya çıkmıştır.
Moher kendi başına kullanılan bir ürün değildir. %100 moher az bulunur serttir ve tavsiye edilmez. Bu sebeple moher diğer ürünler ile karıştırılarak kumaş elde edilir. İtalyan modacılar %16 tiftik %86 merinos yünü karışımından çok kaliteli elbiseler yapıp çok yüksek fiyatlarla dünyaya pazarlamaktadır.
Son yıllarda polyester moher yün karışımları da görülmektedir.