Keçe Kumaş Nedir ve Nereden Alınır?
Bilinen en eski tekstil ürünlerinden olan keçe kumaş nedir ve nerelerde kullanılır? Keçe nasıl yapılır ve özellikleri nelerdir? Keçe kumaş nasıl temizlenir ve yıkayınca bozulur mu gibi soruları yazımız içeriğinde cevaplamaya çalışacağız.
Keçe Kumaş Nedir?
Keçe, doğal liflerden üretilmiş insan yapımı bir kumaştır. İnsan yapımı kumaşların çoğu genellikle dokunur; ancak, bu anlamda keçe farklıdır. Keçeli bir kumaş, sık sık ısı, nem ve çok fazla basınç kullanılarak birbirine bastırılan, sıkıştırılan ve örtülen liflerden oluşturulur. Üretimi biraz fazla iş gerektirebilir ancak sonuçta birbirine kenetlenmiş liflerden oluşan yoğun bir keçe kumaş elde edilir.
Keçe genellikle, kaliteli yün veya diğer doğal hammaddelerden oluşur. Bununla birlikte, karışıma (polyester veya akrilik gibi) sentetik elyaf eklemek, kullanım amacına bağlı olarak ürünü geliştirebilir. Sentetik lif eklemek endüstriyel kullanım için keçelerin dayanıklılığını ve esnekliğini artırabilir. Bazen de yün keçeye rayon kumaş eklenir. Bu sayede kumaş cilde ipek hissi verir ve giyimde daha kullanışlı bir ürün elde edilmiş olur.
Keçe Nasıl Yapılır?
Yün keçe bilinen en eski tekstil ürünlerinden biridir. Keçenin ilk olarak 4000 yıl önce Asya’da kullanıldığı düşünülüyor. Günümüzde de dekoratif terlikler gibi turist odaklı ürünler de dahil olmak üzere çadırlar, kilimler ve giysiler yapmak için Asya’daki Göçebe halkları tarafından kullanılan bir kumaştır.
İlk üretim hikayelerden biri, Orta Çağ döneminde erkeklerin sandaletlerini yünle kapladıkları ve zamanla, yün içindeki liflerin nem, sıcaklık ve vücut ağırlığının baskısı ile keçeleştiğidir. Günümüzde ise keçe üretimi elyafı harmanlama, malzemeyi paspaslama ve buharla presleme gibi çeşitli basamaklar içeren oldukça yoğun emek sarf edilen bir süreçtir.
Keçe Çeşitleri
Preslenmiş keçe: Bu, insanoğlunun bildiği en eski keçe formudur. Yün elyaflar ve sentetik elyaflar birleştirilir ve ısı, nem ile sıkıştırılır. Bu sayede elyaflar birbirine karışır ve yapışır. Keçe üretimi için en yaygın kullanım budur. Üretimi ucuzdur. Bu modellerin çeşitli kalınlıklarda varyasyonları vardır.
İğneli Keçe: Tamamen yün veya yün sentetik elyaf karışımından makine yardımı ile keçe üretilmesidir. Binlerce iğne içeren makineler daha yumuşak, daha az yoğun keçe kumaşı üretmek için elyafları birbirine bağlar.
Dokuma Keçe: Dokuma keçe yapmak için, yün veya yün karışımı doğrudan bir beze dokunur ve ardından nem ve basınç uygulanır. Bu sayede daha dayanıklı bir kumaş elde edilmiş olur.
Keçe Nerelerde Kullanılır?
Keçe, kullandığınız türe ve yün kalitesine bağlı olarak çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Keçe, inanılmaz benzersiz bir dokuya ve niteliklere sahiptir. İğne keçesi el sanatları için mükemmeldir. Karışımlı yün keçe kumaşlar ise kışlık kazaklar için mükemmel bir tercihtir. Saf yün keçe, doğal bir yalıtkandır. Aşınmaya ve yıpranmaya karşı çok dayanıklı, aynı zamanda güçlü ve nemi emebilme kabiliyetine sahiptir. Bu sebeple ev eşyaları ve dekoratif ürünler için tercih edilir.
Keçe çok yönlü bir kumaştır. Yani müzik aletlerinden otomotiv sektörüne, şapka, ceket, cüzdan gibi moda ürünlerinden çadır üretimine kadar bir çok alanda kullanılabilir.
Keçe Kumaş Özellikleri Nelerdir?
- Dayanıklıdır.
- Sıcak tutar.
- Kesmesi ve çalışması kolaydır.
- Çok yönlü bir üründür.
- Esneme payı düşüktür.
- İnce ve kalın modelleri vardır.
- Nem emici özelliği yüksektir.
- Diğer elyaflar ile karıştırılarak çeşitli keçe kumaşlar üretilebilir.
Keçe Nasıl Temizlenir?
Keçe yıkayınca bozulur mu sorusunu keçe kullanan neredeyse herkes sorar. Keçe ürünlerini makinede yıkanması tavsiye edilmez. Çünkü sıcak su ve deterjan kumaşa zarar verebilir. Bu sebeple bu tür kumaşları bir ıslak bez ile kibarca silmeniz tavsiye edilir. Kumaş çok kirli ise ve bu şekilde temizlenmiyor ise sirkeli su ile de temizleme işlemini yapabilirsiniz.
Ütünün altına yapışan kumaş nasıl çıkar yazımız için bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Kumaşı kuruturken de asarak kurutmaya dikkat etmelisiniz. Kumaş makinede değil uygun bir yerde kendi kendine kurumaya bırakılmalıdır. Ütüde yapmanızda aynı şekilde tavsiye edilmez ancak illa ütülemek istiyorsanız, kumaş ile ütü arasına uygun bir bez koyarak ütüleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.