Ütünün Altına Yapışan Kumaş Nasıl Çıkar?

Kullanmış olduğunuz ütü buharlı bir ütü ise ve siz polyester yani naylon kumaşları yüksek derecede ütülemeyi denediyseniz büyük ihtimal kumaş ütünün altına yapışmıştır. Can sıkıcı bir durumdur ancak çözümü de vardır. Peki ütünün altına yapışan kumaş nasıl çıkar?

Kumaş Yapışan Ütünün Altı Nasıl Temizlenir?

Fazla ısı, polyester ve sıcaklığa dayanıksız ürünleri ütünün altına yapıştırabilir. Bunun temizliği için bazı yöntemler vardır. Burada dikkat edilmesi gereken ütünün altını çizip ütüye zarar vermemektir.

Öncelikle kumaş yapışmış ütüyü alın ve büyük parçaları cımbız yardımı ile ütünün altından ayırın. Ütünün prize takılı olmadığına ve altının sıcak olmadığına emin olun. Yapışan kumaş parçaları cımbızlı alınamayacak kadar küçük ise tahta bir kaşığı dikkatli bir şekilde ütünün altına sürtün. Tahta kaşık yerine ütünün altına zarar vermeyecek, çizmeyecek aletlerde denenebilir. Kesinlikle metal bıçak, çatal veya bulaşık teli gibi ürünlerle direk kazıma işlemi yapmayın.

Ütünün Altına Yapışan Kumaş Nasıl Çıkar?

Bunun için farklı farklı yöntemler mevcuttur. Aşağıda verilen yöntemlerden kendinize en uygun olanı seçip evde deneyebilirsiniz.

  • Kalın kağıt havluyu yada iki üç kat gazeteyi uygun bir yere serin. Ardından üzerine tuz dökün. Aynı elbise ütülüyormuş gibi tuzu ütülemeye devam edin. Sıcaklık ve tuz sizi kumaş kalıntısından kurtaracaktır.
  • Eğer elinizin altında bal mumu varsa, fazlalık olan bir kumaşa sürün ve orta ısıda bu kumaşı ütüleyin. Balmumu orta sıcaklıkta kalıntıları temizleyecektir.
  • Evinizde beyaz sirke varsa bunu tuz ile karıştırın. Ardından bezi bu karışımla besleyerek ütünün altına sürtün. Büyük ihtimal işinizi görecektir. Hava deliklerinin kenarında hala kumaş varsa yumuşak bir diş fırçası ile ütünün altını sürtebilirsiniz.
  • Büyükçe bir patatesi ortadan ikiye ayırın. Altına kumaş yapışan ütüyü prize takın ve orta derecede ısıda çalıştırın. Ardından patatesi ütünün altına yavaşsa dikkat ederek sürtün.
izmir-nehir-kumascilik
ütü tabanına yapışan plastik nasıl temizlenir

Yukarıdaki yöntemlerden size uygun olanları deneyebilirsiniz. Yapmış olduğunuz yöntemden sonra ütünüzün içine su doldurarak buhar püskürtmesi yapın. Bu sayede buhar delikleri de bir nebze de olsa temizlenecektir.

Temizlik adına ütünüzün içine sudan başka bir ürün eklemeyin. Ütünün buhar deliklerini temizler düşüncesi ile su yerine sirke doldurursanız ütünüz temizlense dahi sizi mutlu etmeyecektir. Çünkü ütü içerisinde sirkenin kokusu kalacak ve her ütülediğiniz elbiseye o koku sinecektir.

Kumaşın Ütüye Yapışmaması İçin Ne Yapılır?

Bazı polyester kumaşlar ütüyü çok sevmez. Ancak yıkama sonrası kırış kırış olan elbise de giyilmez. Biz de hem bu kumaşı ütülemek istiyorsak hem de ütünün altına yapışmamasını istiyorsak bunun için ütü bezi kullanmalıyız.

Ütülemek istediğiniz kumaşın üstüne ütü bezi serin ve ondan sonra ütü yapın. Bu sayede hiç bir sorun yaşamadım elbisenizi kullanabilirsiniz.