Karbon Fiber Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Güçlü ve hafif bir kumaş olan karbon fiber kumaş nedir ve özellikleri nelerdir? Karbon fiber kumaş zararlı mıdır ve nerelerde kullanılır? Karbon fiber kumaş nasıl yapılır?

Karbon Fiber Kumaş Nedir?

Karbon fiber kumaş, insan saçından daha ince olan ipliklerden üretilir. Bu iplikler farklı sıklıklarda dokunarak çeşitli gramajlarda karbon fiber kumaş üretilmektedir. Karbon fiber kumaş alacağınızda 3000 tel veya 6000 tel gibi tabirler duyabilirsiniz. Bu kumaşın sıklığıdır ve bu sıklık kumaşın kullanım alanını belirler. Bazen bu sıklık yerine gsm de kullanılmaktadır.

Kumaş gsm nedir ve kumaş gramajının tespiti nasıl yapılır merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Karbon fiber ilk olarak 1958 yılında üretilmiştir. İlk zamanlar izolasyon ve filtreleme amacı ile kullanılmıştır. Daha sonra Amerikan Hava Kuvvetleri’ne karbon fiber kumaş elbiseler tasarlanmış ve beğenildiği için bu alanda da kullanımı yaygınlaşmıştır.

Karbon Fiber Kumaş Özellikleri Nelerdir?

  • Hafif bir kumaştır.
  • Dayanıklılığı yüksektir.
  • Uzun ömürlü bir kumaştır.
  • Farklı birçok sektörde kullanıldığı için çok amaçlı bir kumaştır.
  • Yarış arabalarında, uçaklarda ve roket sistemlerinde de karbon fiber kumaş tercih edilir.
  • Yanmaya karşı dirençli olan modelleri vardır.
  • Sıvılara karşı direnç gösteren karbon fiber kumaşlarda bulunmaktadır.
  • Özelliklerinden de anlaşılacağı üzere her sektör için farklı özelliklerde üretilen karbon fiber kumaşlar vardır. Üretim aşamasında istenen özelliğe göre üretim yapılmaktadır.

Karbon Fiber Kumaş Nasıl Yapılır?

Karbon fiber üremek için çeşitli kimyasal işlemler uygulanmaktadır. Bu sebeple karbon fiber kumaş zararlı mıdır soruları da sıkça sorulur.

Karbon fiber üretimi için elyaflar yüksek sıcaklıklarda ısıtılır. Bu işlem sonrası elyafta bulunan hidrojenler ayrılır ve yerine oksijen eklenir. Bu işleme oksidasyon denmektedir. Daha sonra elyaflar kesilir ve grafit teknelerine bırakılır. Buradaki işlemde elyafın rengi beyazdan siyaha döner. Bundan sonraki işlem karbonlama işlemidir. Elyafa ısı verilerek %100 karbonlaşma sağlanır. Verilen ısı elyaf için önemlidir. Çünkü bu ısı kumaşın sınıfını belirlemektedir. Bu işlemin ardından da elyafın yüzeyi temizlenir. Elekrolit banyoya yatırılır. Son olarak da elyafa kaplama yapılır.

Kısaca karbon fiber kumaş nedir ve özellikleri nelerdir sorularını cevapladık. Kumaşla ilgili bilgi ve birikimlerinizi aşağıdan yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.