Akrilik Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Hakkında çok tartışma olan ve ısı tutma özelliği yüksek olan akrilik kumaş nedir ve özellikleri nelerdir? Sağlıklı mıdır, zararlı mıdır, esnek midir, naylon mudur ve nasıl yıkanır gibi sorulara tek tek değineceğiz.

Akrilik Kumaş Nedir?

Akrilik elyaf kumaşlar, akrilonitril adı verilen sentetik bir polimerden yapılır. Bu tip bir elyaf, belirli petrol veya kömür bazlı kimyasalların çeşitli monomerlerle reaksiyona sokulmasıyla üretilir, bu da akrilik kumaşın fosil yakıt bazlı bir elyaf olduğu anlamına gelir.

Akrilik kumaş, dünyanın en az nefes alabilen tekstil türlerinden biri olduğu için, ısı tutma uygulamalarında istenmektedir. Örneğin, atletik ekipmanlarda yaygın olarak kullanılır ve akrilik kumaştan yapılmış eşofman, kapüşon ve atletik pantolonları görmek yaygındır. Bununla birlikte, akriliklerin kanserojen olabileceğine dair endişeler vardır, bu yüzden bu lifin cildinizle temas etmesini önlemek akıllıca olabilir.

Akrilik Kumaş Özellikleri:

  • Görünüşü yün elyaflara benzemektedir.
  • Genellikle yanıcı bir üründür, kolay alev alır.
  • Sentetik bir üründür.
  • Nefes alabilirliği çok düşüktür.
  • Isı tutma yetenekleri yüksektir.
  • Esnekliği yüksektir.
akrilik-kumas-ne-demek
akrilik-kumas-saglikli-mi

Akrilik Kumaş Nasıl Yıkanır?

Hem soğuk hem de sıcak su akrilik kumaştan oluşan giysiler için zararlı olabilmektedir. Bu sebeple akrilik elbiseler daima ılık su ile yıkanmalıdır. Soğukta yıkanırsa sertleşebilir, sıcakta yıkandığında da eriyerek makinenize ve diğer elbiselere zarar verebilmektedir.

Akrilik Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Akrilik kumaşın yün ile benzer olması için tasarlandığından, bu son derece popüler doğal elyafla aynı uygulamaların çoğunda kullanılır. Örneğin, giyim üreticileri akrilik elyaftan kazaklar, eldivenler, eldivenler, pantolonlar, kapüşonlular ve diğer çeşitli soğuk hava giysilerini oluştururlar. Ek olarak akrilik, halı, döşeme, kilim ve diğer geleneksel yün ağırlıklı ev eşyaları ürün kategorileri için popüler bir malzemedir.

Akrilik, doğal haliyle yüne çok benzese de, kullanılan makinelere bağlı olarak, pamuk gibi diğer kumaşlara benzer şekilde yapılabilir.

Akrilik elyafın en belirgin uygulamalarından biri örgüdür. Örgü yapan çoğu kişi yüksek kaliteli ürünler için yün tercih ederken, birçok amatör örme ustası “ucuz elyaf” olarak ya da ucuz, az çaba harcayan projeler için akrilik kullanıyor.

Akrilik Kumaş Çeşitleri

Genel olarak üç çeşit akrilik kumaş modelleri vardır. Bunlar standart akrilik, modakrilik ve lastrildir. Modakrilik kumaşlar standart akrilik kumaşlara göre daha esnek ve daha dayanıklıdır. Ayrıca alevlenmeye karşı daha dirençlidir. Lastril akrilik ise yüksek esnekliğin olduğu bir kumaştır. Likra oranı bu kumaşlarda yüksektir.

Belirtilen akrilik kumaşların hepsi biyolojik olarak parçalanamadığı için çevreye zararlıdır. Ayrıca akriliğin üretimi de tehlikelidir. Üretimde gerekli güvenlik önlemleri alınmaz ise patlama yaşanma ihtimali çok yüksektir.

Akrilik Kumaş Zararlı Mıdır?

Akrilik kumaş ile ilgili en çok tartışılan konu budur. Sağlıklı mıdır, zararlı mıdır sürekli sorulur.

Kendi başına akrilik kumaşlar son derece yanıcıdır. Bu sorunu çözmek için alev geciktirici kimyasallar ürüne eklenir. Kullanılan alev geciktirici monomerlerin yavaş yavaş vücuda biriktiği söylenmektedir. Akrilik kumaşın kendisininde de kanserojen maddeler olduğuna dair endişeler vardır.

Ayrıca akrilik geri dönüşümü olmayan bir elyaftır.