Şamre Kumaş Nedir Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

İki farklı lifin birleştirilmesi ile oluşan şamre kumaş nedir? Şamre kumaş nelerde kullanılır ve teknik özellikleri nelerdir? Terletir mi, yazlık mı? Genel olarak şamre kumaş nasıl bir kumaştır?

Şamre Kumaş Nedir?

Genel olarak polyester ve pamuk karışımı olan şamre kumaş ilk olarak “chambray” ismiyle Fransa’da üretilmiştir. Bazı yerlerde şamre olarak değil şambre olarak da yazılmaktadır. Bu tarz polyester pamuk karışımı ürünlere polycotton da denmektedir.  İki farklı lif karışımı ile elde edildiği için kullanışlı bir kumaştır. Çünkü hem polyesterin hem de pamuğun olumlu özelliklerini barındırır.

Pamuk yerine keten polyester karışımı şamre kumaşlarda vardır ancak üretimi çok olan bir ürün değildir.

Şamre Kumaş Özellikleri:

  • Dokuma bir kumaştır.
  • Nefes alabilen bir kumaş olduğu için kullanışlıdır.
  • Polyester karışımı olması sebebiyle kırışmalara karşı dayanıklıdır.
  • Makinede düşük sıcaklıklarda yıkanabilir.
  • Bazı modelleri düşük oranda likra barındırır. Bu sayede kumaşa esneklik kazandırılır.
  • Dayanıklı bir kumaştır.
  • Renk skalası geniş bir üründür.
  • Dört mevsim bir kumaş olarak geçer ancak daha çok yaz ve bahar aylarında kullanıldığı görülmektedir.
samre-kumas-yorumlari
şamre kumaş nedir

Şamre Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Diğer kumaşlara göre kapsamı daha az olan bir kumaştır. Genel olarak baktığımızda gömlek üretiminde tercih edildiğini görüyoruz.

Yazlık gömlekler için tercih edilen mermerşahi kumaş hakkında da daha önce yazı paylaşmıştık.

Şambre kumaşın medikal alanda da kullanımı yaygındır. Çeşit çeşit renklerde doktor ve hemşire üniforması üretilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Şamre kumaştan üretilen gömlek, hemşire veya doktor önlükleri %50-70 aralığında pamuk içermektedir. Doğal bir kumaş olsun ve polyester oranı az olsun dediğinizde bazı dezavantajlar olmaktadır. Çünkü pamuk oranı ne kadar artarsa kumaşın kırışması da o kadar kolaydır. Yine pamuk oranı artarsa kumaş o oranda çekme yapacaktır. Tam tersi polyester oranı çok pamuk oranı az olduğunda da kumaş hava almayacak ve terletme yapacaktır. Bu sebeple pamuk oranının %50-70 arasında olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Karışım kumaşlar hakkında daha fazla bilgi almak için melanj kumaş yazımızı okuyabilirsiniz.

Şamre kumaş nedir, özellikleri nelerdir ve nerelerde kullanılır sorularına cevap vermeye çalıştık. Kumaş hakkında merak ettiklerini veya yazımıza eklemek istediklerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu sayede takipçilerimiz de şamre kumaş yorumları okuyabileceklerdir.